Beboerne i Andelsforeningen Lyngby Port har fået et mere klimavenligt energiforbrug med solceller på taget og LED belysning. Foto: SustainSolutions.

Over 200 beboere i Andelsforeningen Lyngby Port har fået et mere klimavenligt energiforbrug med solceller på taget og LED belysning på fællesarealerne. Solcellerne bidrager både til foreningens fællesforbrug og beboernes eget forbrug. Samlet set dækker solcellerne godt 25 procent af strømforbruget.

De nye energivenlige installationer skaber en CO2-besparelse på mere end 8 tons om året og giver foreningen en besparelse på cirka 125.000 kr. om året.

Det er SustainSolutions, der administrerer PKA’s grønne energifond, der har udført og finansieret projektet, der bliver betalt tilbage over 10 år. Det glæder bestyrelsesformand, Annette Grif, som har klima og miljø højt på dagsordenen og mener vi alle har et ansvar for at tage hånd om klimaudfordringerne:

”Grønne tiltag som disse tiltaler os meget, fordi vi ikke sidder med en merudgift. Vi har mange unge studerende i vores andelsforening og opbakningen til grønne tiltag er stor, men samtidig er pengene små. Så denne løsning, hvor energibesparelsen kan bruges til at betale af på anlægget er et fantastisk koncept. Når projektet er betalt tilbage, vil vi have ekstra penge i budgettet i mange år fremover, fordi den tekniske levetid er lang. Det er en god grøn investering.” siger Annette Grif.

Grøn strøm til beboerne

For at spare på energien, har foreningen bl.a. opgraderet belysningen til LED og i 2017 gik foreningen fra naturgas til fjernvarme, hvilket gav beboerne en besparelse på cirka 17 pct. Herefter var tiden kommet til at være selvforsynende med solceller.

Der er frit elvalg i Danmark, hvorfor hver lejlighed aktivt skulle melde sig til projektet, hvilket stort set hele foreningen gjorde.

Lyngby Port er en grøn forening der går foran. Der er et hav af energibesparelser at finde i ejendomme opført mellem 1950-1980, hvilket foreningen er et godt eksempel på. Om fire år forventer vi de har sparet i omegnen af en halv million kr. på energien, så energieffektivisering er en god investering både for klimaet og for pengepungen.” siger Jesper Holm Madsen, chef for projektudvikling hos SustainSolutions og forstætter:

”Det handler helt enkelt om at begrænse energispild og dække det forbrug man har tilbage ved at være selvforsynende med vedvarende energi. Vi tilbyder både at finde besparelserne, indfri dem og finansiere projektet med besparelserne. Det tager ofte mellem 5-12 år – herefter går hele besparelsen til kunden.” fortæller Jesper.   

Projektet hos Lyngby Port er netop afsluttet.

Nyheder