Når energiministrene fra G20 landene samles i København til maj, har Danmark en enestående mulighed for at vise og demonstrere nogle af de førende danske løsninger, der kan reducere forbruget af energi og imødegå klimaforandringer. Pensionskassen PKA har f.eks. investeret 300 mio. kr. i den grønne energifond, SustainSolutions, som fokuserer på et hidtil uforløst potentiale i energiforbedringer i byggeriet.

Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri. Foto: Dansk Byggeri.

Danmark er vært, når verdens energiledere samles 22. maj til Clean Energy Investment Forum. Målet er at lære af hinandens gode erfaringer med bæredygtige energiløsninger og drøfte nye muligheder for grønne investeringer. Og både PKA og Dansk Byggeri ser mødet som et oplagt udstillingsvindue for nye danske teknologier og forretningsmodeller.

PKA har gennem SustainSolutions investeret i en række projekter, der via en opgradering af tekniske installationer kan bringe forbruget af energi i bygninger ned. Konceptet er, at fondens investering bliver betalt tilbage med udbyttet fra energibesparelsen. Senest er der sikret energiforbedringer i DGI-byen i det centrale København for 38 mio. DKK ved bl.a. at installere LED-belysning og nye ventilationssystemer. Projektet vil resultere i en CO2 besparelse på mere end 100 ton årligt.

Hjemmemarkedet åbner for eksport og succes

– Skal Danmark fortsat være frontløber i den grønne omstilling, bliver vi nødt til at tage nye forretningsmodeller og teknologier i brug. Således indfrier vi det store potentiale i energieffektivisering af bygninger og gøder jorden for eksport af energiløsninger, siger Christian Niepoort, CEO i PKA’s energifond, SustainSolutions.

Dansk Byggeri er enig. Direktør Michael H. Nielsen mener tilmed, at Danmark som udstillingsvindue krakelerer, hvis der ikke er et reelt hjemmemarked, hvor danske virksomheder kan vise løsningerne frem. Det kræver, at folketinget prioriterer indsatsen for at fremme energivenlige boliger og bygninger. Men det går den forkerte vej.

Energiaftale med ambitiøse mål nødvendig

Regeringen står overfor at skulle fremlægge et udspil til en ny dansk energiaftale for perioden efter 2020. Det er meldt ud, at statens Energispareordning afskaffes og erstattes af en ny afgift.

– Vi håber, at regeringen kommer med et stærkt udspil til en ny energiaftale, som verdens ledere kan blive inspireret af, når de kommer til København til maj. Men det indebærer, at Danmark også sætter ambitiøse mål og rammer for et mere effektivt forbrug af energi, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

– Når der arbejdes med langsigtede projekter, er rammebetingelserne afgørende for beslutningstagerne. Stabile rammer bør derfor være et centralt element i den kommende energiaftale, mener CEO Christian Niepoort, SustainSolutions.

 

Fakta

Det niende møde i CEM samler energiministre fra G20-medlemmer, herunder nogle af de største økonomier og udledere af CO2 som Kina, Tyskland, Frankrig, Rusland, Saudi Arabien, Storbritannien og USA.

Clean Energy Investment Forum bliver holdt i København den 22. maj 2018.

Kontakt:

Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, mhn@danskbyggeri.dk, telefon 20 28 52 64

CEO Christian Niepoort, SustainSolutions, cn@sustain.dk, telefon 29 60 91 71

Kilde: Dagens Byggeri 

Nyheder